DEVELOPMENT OF PRODUCTION OF NEW TYPES OF PRODUCTS AT ENTERPRISES IN THE AGRARIAN SPHERE AS A DIRECTION FOR ENSURING THE FOOD SECURITY OF THE STATE

Keywords: food security, competitiveness, food, processing, consumption, project

Abstract

It was determined that in Ukraine commercial production of agricultural products is carried out in personal peasant and farm households, market-type agricultural enterprises. The purpose of the study is to develop proposals for the development of new production by agricultural enterprises with the aim of increasing their competitiveness in the short- and medium-term perspective and increasing the food security of the state. The need for the development of deep processing of grain crops into cereals and compound fodder has been determined, which is caused by low purchase prices for grain crops. Prospects for the development of nut farming and the availability of grant programs to support the development of this industry were studied. Models for the development of craft productions focused on the deep processing of walnuts are proposed in order to obtain competitive advantages in the medium term. The need for the development of deep processing of plant products to ensure the competitiveness of agrarian formations and food security of the state was established. It was determined that the implementation of projects to launch own processing of grains into cereals and compound feed will provide an opportunity to: maximize the company's profits by ensuring deep processing of the main products; avoid the negative impact of seasonal grain price fluctuations; to provide the local population with high-quality and cheap cereals and compound feed for animal husbandry; to create additional jobs at enterprises. The development of walnut cultivation and processing at agricultural enterprises in the medium term will provide an opportunity to: provide the confectionery industry with high-quality and competitive raw materials; to create a highly profitable business for agricultural enterprises in the medium term, which will contribute to increasing their competitiveness; meet the needs of the population in organic food products (peanut oil, pastes, etc.). It was established that the development of deep processing of grain crops and nut products will provide an opportunity not only to increase the competitiveness of agricultural formations, but also to provide potential consumers with high-quality products at reasonable prices and ensure food security in rural areas.

References

Міненко С.І., Миколенко І.Г. Організаційні засади формування стратегій підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств. Український журнал прикладної економіки та техніки. 2022. Том 7. № 2. С. 38–45. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2022-2-4

Гранти на садівництво: як подати заявку на створення власної справи. URL: https://minagro.gov.ua/news/granti-na-sadivnictvo-yak-podati-zayavku-na-stvorennya-vlasnoyi-spravi

Мазур К.В., Гонтарук Я.В. Стан та перспективи розвитку вирощування та переробки горіху волоського в Україні. Економічний дискурс. 2021. Випуск 1-2. С. 18–28. DOI: https://doi.org/10.36742/2410-0919-2021-1-2

Пришляк Н.В. Досвід виробництва волоських горіхів у світі: стан та перспективи. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2017. № 1. С. 63–72.

Луцяк В.В., Пронько Л.М., Мазур К.В., Колесник Т.В. Маркетинговий потенціал інновацій у олійно-жировому під комплексі: стан ринку, створення вартості, конкурентоспроможність. Вінницький національний агарний університет. Вінниця : ВНАУ, 2020. 221 с.

Шевчук Г.В., Гонтарук Я.В., Гіренко М.А. Державне регулювання розвитку садівництва в Україні. Економіка та суспільство. 2022. Випуск 43. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-43-50

Березюк С.В., Гонтарук Я.В., Ясінська Б.О. Забезпечення продовольчої безпеки держави в умовах воєнного стану. Економіка та суспільство. 2023. Випуск 47. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-44

Калетнік Г.М., Гонтарук Я.В. Диференціація розвитку галузей переробної промисловості аграрного сектору Вінницької області. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2020. № 3 (53). С. 7–23. DOI: https://doi.org/10.37128/2411-4413-2020-3-1

Гонтарук Я.В., Мазур К.В. Реструктуризація як інструмент перепроектування бізнес-процесів в агропромисловому виробництві. Slovak international scientific journal. 2020. № 42. Р. 30–37.

Токарчук Д.М., Фурман І.В. Сучасні енергоефективні технології в АПК. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2020. № 4 (54). С. 99–116. DOI: https://doi.org/10.37128/2411-4413-2020-4-7

Фурман І.В. Напрями впровадження зарубіжного досвіду в систему ефективної роботи органів місцевого самоврядування України в умовах децентралізації влади. Colloquium-journal. 2020. № 22 (74). Czesc 2. P. 47–62.

Постанова КМУ від 10 березня 2021 р. № 185 Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/185-2021-%D0%BF#Text

Minenko S.I., Mykolenko I.H. (2022). Orhanizatsiini zasady formuvannia stratehii pidvyshchennia konkurentospromozhnosti ahrarnykh pidpryiemstv [Organizational principles of the formation of strategies for increasing the competitiveness of agricultural enterprises]. Ukrainskyi zhurnal prykladnoi ekonomiky ta tekhniky, 7(2), 38–45. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2022-2-4

Hranty na sadivnytstvo: yak podaty zaiavku na stvorennia vlasnoi spravy [Gardening grants: how to apply to start your own business]. Available at: https://minagro.gov.ua/news/granti-na-sadivnictvo-yak-podati-zayavku-na-stvorennya-vlasnoyi-spravi

Mazur K.V., Hontaruk Ya.V. (2021). Stan ta perspektyvy rozvytku vyroshchuvannia ta pererobky horikhu voloskoho v Ukraini [Status and prospects of development of walnut growing and processing in Ukraine]. Ekonomichnyi dyskurs, 1-2, 18–27. DOI: https://doi.org/10.36742/2410-0919-2021-1-2

Pryshliak N.V. (2017). Dosvid vyrobnytstva voloskykh horikhiv u sviti: stan ta perspektyvy [The experience of walnut production in the world: status and prospects]. Ekonomika, finansy, menedzhment: aktualni pytannia nauky i praktyky, 1, 63–72.

Lutsiak V.V., Pronko L.M., Mazur K.V., Kolesnyk T.V. (2020). Marketynhovyi potentsial innovatsii u oliino-zhyrovomu pid kompleksi: stan rynku, stvorennia vartosti, konkurentospromozhnist [Marketing potential of innovations in the oil-fat complex: market condition, value creation, competitiveness]. Vinnytskyi natsionalnyi aharnyi universytet. Vinnytsia: VNAU, 221 р.

Shevchuk H.V., Hontaruk Ya.V., Hirenko M.A. (2022). Derzhavne rehuliuvannia rozvytku sadivnytstva v Ukraini [State regulation of horticulture development in Ukraine]. Ekonomika ta suspilstvo, 43. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-43-50

Bereziuk S.V., Hontaruk Ya.V., Yasinska B.O. (2023). Zabezpechennia prodovolchoi bezpeky derzhavy v umovakh voiennoho stanu [Ensuring food security of the state under martial law]. Ekonomika ta suspilstvo, 47. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-47-44

Kaletnik G.M., Hontaruk Ya.V. (2020) Dyferentsiatsiia rozvytku haluzei pererobnoi promyslovosti ahrarnoho sektoru Vinnytskoi oblasti [Differentiation of development of branches of processing industry of agrarian sector of Vinnytsia region]. Economics, finance, management: topical issues of science and practical activity, 3 (53), 7–23. DOI: https://doi.org/10.37128/2411-4413-2020-3-1

Mazur K.V., Gontaruk Ya.V. (2020). Restructuring as a tool for redesigning business processes in agro-industrial production. Slovak international scientific journal, 42, 30–37.

Tokarchuk D.M., Furman I.V. (2020). Suchasni enerhoefektyvni tekhnolohii v APK Ukrainy [Modern energy-efficient technologies in the agricultural industry of Ukraine]. Ekonomika, finansy, menedzhment: aktualni pytannia nauky i praktyky – Economy, finance, management: topical issues of science and practical activity, 4 (54), 99–116. DOI: https://doi.org/10.37128/2411-4413-2020-4-7

Furman I.V. (2020). Napriamy vprovadzhennia zarubizhnoho dosvidu v systemu efektyvnoi roboty orhaniv mistsevoho samovriaduvannia Ukrainy v umovakh detsentralizatsii vlady [Directions of introduction of foreign experience into the system of effective work of local self-government bodies of Ukraine in the conditions of decentralization of power]. Colloquium-journal, 2, 47–61. [in Ukrainian]

Postanova KMU vid 10 bereznia 2021 r. № 185 Pro vnesennia zmin do Poriadku vykorystannia koshtiv, peredbachenykh u derzhavnomu biudzheti dlia rozvytku vynohradarstva, sadivnytstva i khmeliarstva. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/185-2021-%D0%BF#Text

Article views: 101
PDF Downloads: 59
Published
2023-07-25
How to Cite
Furman, I., Tokarchuk, D., & Shevchuk, H. (2023). DEVELOPMENT OF PRODUCTION OF NEW TYPES OF PRODUCTS AT ENTERPRISES IN THE AGRARIAN SPHERE AS A DIRECTION FOR ENSURING THE FOOD SECURITY OF THE STATE. Economy and Society, (53). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-53-38