ACTUALIZATION OF THE BUDGETING PROCESS AT FOOD INDUSTRY ENTERPRISES IN THE CONDITIONS OF THE MARTIAL LAW ECONOMY

Keywords: budgeting, budget, budget report, budget control, flexible budget, deviation

Abstract

The article is devoted to highlighting the peculiarities of the budgeting process at food industry enterprises in the conditions of the martial law economy. The goals of the budgeting process are formulated, including: implementation of permanent planning for a certain period; ensuring coordination, cooperation and communication of the company's divisions; encouraging heads of business units to quantify plans; ensuring awareness of the costs associated with the company's activities; creation of bases for evaluation and control of implementation; motivation of workers with the help of orientation towards the achievement of enterprise goals. The peculiarities of the implementation of budgetary targets at enterprises that differ in scope of activity are indicated. The sequence of stages of the budgeting process is schematically depicted with reference to the unit responsible for implementation. According to it, the company's management is responsible for formulating target indicators, agreeing and approving the developed budgets, adjusting the company's activities according to established deviations. Budget units develop draft budgets in accordance with the set targets, participate in the coordination and adjustment of budgets. The budget committee (controlling department) substantiates restrictions on the development of budgets, cooperates with the management and budget units in agreeing and approving budgets, and supervises the implementation of budgets. In the presented study, special attention is paid to budget control, which is proposed to be carried out on the basis of a budget report, which will reflect budget and actual indicators, deviations between them, assessment of deviations for the need for response, reasons for deviations, recommendations for eliminating critical deviations. Quantitative parameters are proposed, according to which negative deviations will be considered critical. The need to develop flexible budgets is emphasized, in which budget indicators are listed in accordance with the actual volumes of activity in order to correctly assess deviations and make management decisions based on them.

References

Андрущенко І.Є., Касьян О.С. Бюджетування, як технологія стратегічного фінансового управління. Ефективна економіка». 2014. № 12. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3611 (дата звернення: 05.09.2022)

Бугай В.З. Аспекти бюджетування в управлінні господарською діяльністю на підприємстві. Вісник Запорізького національного університету. Серія «Економіка». 2010. Вип. 4. С. 10–16.

Буратчук Н. Beyond budgeting – модель фінансового управління XXІ століття. Ринок цінних паперів. 2012. № 1–2. С. 53–58.

Винниченко М.М. Система управління бюджетом. Фінанси України. Серія «Економіка». 2009. Вип. 6. С. 119–124.

Ілляшенко Т.О. Бюджетування як напрямок удосконалення системи управління діяльністю підприємств. Вісник СумДУ. Серія «Економіка». 2012. Вип. 3. С. 36–44.

Коваленко В.М., Нестор О.Ю. Бюджетування як інструмент підвищення ефективності управління підприємством. Культура народов Причерноморья. 2013. № 248. С. 72−75.

Колісник М.В., Балик У.О. Бюджетування як шлях до ефективного управління. Глобальні та національні проблеми економіки. 2015. № 7. С. 372–375.

Мілінчук О.В. Вартісно-орієнтоване бюджетування як підхід до управління підприємствами харчової промисловості : автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.00.04; Нац. ун-т харч. технологій. Київ, 2011. 20 с.

Мілінчук О.В. Деякі аспекти моделювання бюджетування на підприємстві. Вісник Житомир. держ. технол. ун-ту. Економічні науки. 2010. № 1 (51). С. 263–265.

Онісіфорова В.Ю., Осьмірко І.В. Бюджетування як ефективний інструмент поточного планування на підприємстві. Збірник наукових праць «Проблеми і перспективи розвитку підприємництва». 2020. № 25. С. 128–131.

Steven M. Bragg, Budgeting: Third Edition: A Comprehensive Guide 3rd Edition by Steven M. Bragg. 2014. 270 p.

Федорченко О.Є. Удосконалення системи бюджетування на підприємстві. Економiка та держава. 2015. № 11. С. 37–39.

Andrushhenko I.Ye., Kasyan O.S. (2014) Byudzhetuvannya, yak texnologiya strategichnogo finansovogo upravlinnya [Budgeting as a technology of strategic financial management]. Efektyvna ekonomika, 12. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3611 [in Ukrainian]

Bughaj V.Z. (2010) Aspekty bjudzhetuvannja v upravlinni ghospodarsjkoju dijaljnistju na pidpryjemstvi [Aspects of budgeting in the management of economic activity at the enterprise]. Visnyk Zaporizjkogho nacionaljnogho universytetu. Ser. Ekonomika, 4, 10–16. (in Ukrainian)

Buratchuk N. (2012) Beyond budgeting – model finansovogo upravlinnya XXI stolittya [Beyond budgeting – a model of financial management of the 21st century] Rynok cinnyx paperiv, 1–2, 53–58. (in Ukrainian)

Vinichenko M.M. (2009) Vyznachennja ciljovoji funkciji bjudzhetuvannja [Defining the target budgeting function]. Visnyk Finansy Ukrajiny. Ser. Ekonomika, 6, 119–124. (in Ukrainian)

Ilyashenko T.O. (2012) Biudzhetuvannia yak napriamok udoskonalennia systemy upravlinnia diialnistiu pidpryiemstv [Budgeting as a direction of improving the management system of enterprises]. Visnyk SumDU. Ser. Ekonomika, 3, 36–44. (in Ukrainian)

Kovalenko V. M., Nestor O. Yu. (2013) Byudzhetuvannya yak instrument pidvyshhennya efektyvnosti upravlinnya pidpryyemstvom [Budgeting as a tool for increasing the efficiency of enterprise management]. Kultura narodov Prychernomorya, 248, 72−75. (in Ukrainian)

Kolisnyk M.V., Balyk U.O. (2015) Byudzhetuvannya yak shlyax do efektyvnogo upravlinnya [Budgeting as a way to effective management]. Globalni ta nacionalni problemy ekonomiky, 7, 372–375. (in Ukrainian)

Milinchuk O.V. Vartisno-oriyentovane byudzhetuvannya yak pidxid do upravlinnya pidpryyemstvamy xarchovoyi promyslovosti [Value-oriented budgeting as an approach to management of food industry enterprises]. Extended abstract of Candidate’s thesis. Nacz. un-t xarch.texnologij. Kyiv. (in Ukrainian)

Milinchuk O.V. (2010) Deyaki aspekty modelyuvannya byudzhetuvannya na pidpryyemstvi [Some aspects of budgeting modeling at the enterprise]. Visnyk Zhytomyr. derzh. texnol. un-tu. Ekonomichni nauky, 1 (51), 263–265. (in Ukrainian)

Onisiforova V.Yu., Osmirko I.V. (2020) Byudzhetuvannya yak efektyvnyj instrument potochnogo planuvannya na pidpryyemstvi [Budgeting as an effective tool for current planning at the enterprise]. Zbirnyk naukovyx pracz «Problemy i perspektyvy rozvytku pidpry`yemnycztva», 25, 128–131. (in Ukrainian)

Steven M. Bragg (2014) Budgeting. Third Edition. A Comprehensive Guide 3rd Edition by Steven M. Bragg. 270 p.

Fedorchenko O.Ye. (2015) Udoskonalennya systemy byudzhetuvannya na pidpryyemstvi [Improvement of the budgeting system at the enterprise]. Ekonomika ta derzhava, 11, 37–39. (in Ukrainian)

Article views: 276
PDF Downloads: 330
Published
2022-08-30
How to Cite
Basiuk, T. (2022). ACTUALIZATION OF THE BUDGETING PROCESS AT FOOD INDUSTRY ENTERPRISES IN THE CONDITIONS OF THE MARTIAL LAW ECONOMY. Economy and Society, (42). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-42-1
Section
ECONOMICS