FACTORS OF AGRICULTURAL GREEN TOURISM DEVELOPMENT IN UKRAINE

Keywords: rural tourism, community traditions, protection of the environment from degradation, control of technogenic impact, environmental education, ecotourism, community

Abstract

The article is devoted to the study of rural tourism as a promising field of activity in the market of tourist services. During the work on the material, we became involved in the consideration of several issues associated with the low level of employment and unemployment of the rural population, the lack of jobs, and the passivity of the community itself. Biodiversity of natural landscapes, historical heritage, and cultural and demographic potential are the basis for the development of rural, ecological, and agro-tourism. The combination of three main factors for sustainable tourism development in rural areas can induce the implementation of the following basic principles: nature conservation (protection of the environment from degradation, control of man-made impacts in rural areas); economic (creating an economic microclimate in the region, developing industrial production, creating jobs, curbing the outflow of the rural population); social (provide protection and inviolability of the spiritual, cultural and historical diversity of the regions, the favourable influence of tourism on the diversity of established customs and traditions of the local community). A SWOT analysis of the direct and indirect factors of the development of rural green tourism (agro-tourism, agro-ecotourism) in Ukraine is carried out, the strengths and weaknesses, opportunities and threats of rural tourism are highlighted; new opportunities for territorial communities and local governments, taking into account the land reform; preservation of natural sites and restoration of historical and cultural sites. We consider the participation of communities in grants of the European Union, micro-projects competitions in the context of the development of rural areas as priority areas for the development of rural tourism; education and environmental education of tourists in the context of the development of eco-friendly forms of tourism in rural areas; education and enlightenment of tourists in the context of traditional culture, ethnography, customs, rituals and everyday life of a particular region; revival and development of forgotten cultural traditions and crafts. The main consumers of rural green tourism services in Ukraine and the motivation and determinants of the need for recreation in rural areas of Ukrainian citizens have been identified.

References

Рибак С.Б., Боруцька Ю.З. Запровадження базових засад дуальної освіти в Екологічному коледжі Львівського НАУ. Wschodnioeuropejskie Czasopismo Naukowe (East European Scientific Journal). Warsawa, Poland. 2017. Part 5(21). Р. 8–14.

Бизнес в агро- и экотуризме : пособие / под общ. ред. А.И. Тарасенка. Минск, 2014. 380 с.

Боруцька Ю.З., Рибак С.Б. Порівняльна характеристика, аналіз і перспективи розвитку сільського зеленого туризму у різних регіонах України. Матеріали Круглого столу «Розвиток туризму в Україні: проблеми, виклики та перспективи», Львів, 26 вересня 2019 р. Львів : ЛНУВМтаБТ, 2019. С. 8–13.

Рудніченко Є.М., Гавловська Н.І., Живко З.Б., Лісовський І.В. Теоретичний базис стратегічної адаптації системи менеджменту туристичних підприємств до трансформаційних процесів зовнішнього середовища. Вісник Хмельницького національного університету. 2020. № 6 (288). С. 192–197.

Ткачук В.В. Проблеми інформаційно-аналітичного забезпечення розвитку сільського зеленого туризму. Науково-виробничий журнал «Інноваційна економіка». Тернопіль : СМП «ТАЙП», 2017. № 11–12 [72]. С. 156–160.

Ткачук В.В. Развитие сельского туризма в условиях децентрализации власти. Актуальные научные исследования в современном мире. Переяслав-Хмельницкий: ОО «Институт социальной трансформации», 2018. Ч. 1–4 (33). С. 73–75.

Боруцька Ю.З. Світовий досвід методично-організаційних аспектів створення екологічних стежок. Екологія та природокористування в системі оптимізації відносин природи і суспільства: матеріали міжнародної науково-практичної конференції. Львів : Екологічний коледж ЛНАУ, 2018. С. 26–30.

Rybak S.B., Borutska Yu.Z. (2017) Zaprovadzhennia bazovykh zasad dualnoi osvity v Ekolohichnomu koledzhi Lvivskoho NAU [Introduction of basic principles of dual education in the Ecological College of Lviv NAU]. Wschodnioeuropejskie Czasopismo Naukowe (East European Scientific Journal). Warsawa, Poland. Part 5(21), pp. 8–14.

Byznes v ahro- y ekoturyzme: posobye (2014) [Business in agro- and ecotourism: a guide] / pod obshch. red. A.Y. Tarasenka. Mynsk, 380 p.

Borutska Yu.Z., Rybak S.B. (2019) Porivnialna kharakterystyka, analiz i perspektyvy rozvytku silskoho zelenoho turyzmu u riznykh rehionakh Ukrainy [Comparative characteristics, analysis and prospects of rural green tourism development in different regions of Ukraine]. Materialy Kruhloho stolu «Rozvytok turyzmu v Ukraini: problemy, vyklyky ta perspektyvy», Lviv, 26 veresnia 2019 r. Lviv: LNUVMtaBT, pp. 8–13.

Rudnichenko Ye.M., Havlovska N.I., Zhyvko Z.B., Lisovskyi I.V. (2020) Teoretychnyi bazys stratehichnoi adaptatsii systemy menedzhmentu turystychnykh pidpryiemstv do transformatsiinykh protsesiv zovnishnoho seredovyshcha [Theoretical basis of strategic adaptation of the management system of tourist enterprises to the transformation processes of the external environment]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu, no 6 (288), pp. 192–197.

Tkachuk V.V. (2017) Problemy informatsiino-analitychnoho zabezpechennia rozvytku silskoho zelenoho turyzmu. [Problems of information and analytical support for the development of rural green tourism]. Naukovo-vyrobnychyi zhurnal «Innovatsiina ekonomika». Ternopil: SMP «TAIP», no 11–12 [72], pp. 156–160.

Tkachuk V.V. (2018) Razvytye selskoho turyzma v uslovyiakh detsentralyzatsyy vlasty [Development of rural tourism in the context of power decentralization]. Aktualnye nauchnye yssledovanyia v sovremennom myre. Pereiaslav-Khmelnytskyi: OO «Ynstytut sotsyalnoi transformatsyy». Ch. 1–4 (33), pp. 73–75.

Borutska Yu.Z. (2018) Svitovyi dosvid metodychno-orhanizatsiinykh aspektiv stvorennia ekolohichnykh stezhok [World experience of methodological and organizational aspects of creating ecological trails]. Ekolohiia ta pryrodokorystuvannia v systemi optymizatsii vidnosyn pryrody i suspilstva: materialy mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii. Lviv: Ekolohichnyi koledzh LNAU, pp. 26–30.

Article views: 299
PDF Downloads: 318
Published
2021-03-30
How to Cite
Zhyvko, Z., Borutska, Y., & Rii, M. (2021). FACTORS OF AGRICULTURAL GREEN TOURISM DEVELOPMENT IN UKRAINE. Economy and Society, (25). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-25-25