INFORMATION TECHNOLOGIES IN THE MANAGEMENT OF RESTAURANT ENTERPRISES

Keywords: management, management of restaurant enterprises, management automation, accounting automation, information technology in accounting

Abstract

The article is devoted to the issues of management of restaurant enterprises in the conditions of using information technologies. The purpose of the article is to study information technology in the management of restaurants. The purpose, goals and objectives of automation of business processes of restaurants are defined. It is established that the restaurant industry combines such business processes as supply, production and sales. The trade (according to which accounting in accordance with this method is conducted similarly to the accounting of goods in trade enterprises) and production (according to which the calculation of the cost of finished products is carried out as in industrial enterprises) approaches to accounting in establishments of restaurant economy are characterized. The advantages of the basic software intended for accounting at the enterprises of restaurant economy are resulted. It is determined that there is a software program that should be used in restaurants: POS-system "Poster", "R-Keeper", "1C: Enterprise 8. Restaurant", the main software program RRO "SOTA Kasa", "Cashalot", that allow to structure all process of activity of the business entity, to provide protection of the confidential information, to save the data by means of a backup copy, to minimize expenses of means owing to use of technological resources of small power. The advantages of the main software products intended for accounting at the enterprises of restaurant economy are given, as: maintenance of accounting of all economic operations; ensuring the formation of accurate data; optimization of working hours of accounting staff; cost optimization; control of personnel performance indicators; calculation of equipment maintenance costs. Peculiarities of application of registrars of settlement operations and software registrars of settlement operations at restaurant enterprises are investigated. The advantages of using software registrars of settlement operations are revealed, such as: convenience in fulfilling the requirements of the norms of the current legislation; optimization of costs for cash registers and their maintenance; integration with accounting systems in order to fiscalize checks; ability to store electronic fiscal checks

References

Адамович Н. Облік у ресторанному господарстві. Податки&Бухоблік. 2017. №48. URL: https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2017/june/issue-48/article-28153.html

Децюра С. Програмні РРО: початок. Податки&бух облік. 2020. №61. URL: https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2020/july/issue-61/article-109919.html

Король С. Я., Польовик Є. В. Діджиталізація економіки як фактор професійного розвитку. Modern Economics. 2019. № 18(2019). С. 67-73. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V18(2019)-11

Офіційний сайт Спілки автомати заторів бізнесу. URL: https://a4.com.ua/hromadske-kharchuvannia-dlia-ukrainy/

Офіційний сайт Poster. URL: https://joinposter.com/ua/tour/analytics

Офіційний сайт R-Keeper. URL: https://www.itkit.com.ua/

Офійційний сайт 1С:Підприємство. URL: http://1c.ua/ua/

Офіційний сайт СОТА Каса. URL: https://sota-buh.com.ua/news/sota-kasa-prohramnyi-rro

Офіційний сайт Cashalot. URL: https://cashalot.org.ua/

Податковий кодекс України Кодекс України; Закон, Кодекс від 02.12.2010 № 2755-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

Петрук Ю. Л. Впровадження інформаційних та автоматизованих технологій у діяльність підприємств ресторанного господарства в сучасних умовах. Європейські перспективи. 2014. № 5. С. 167-172. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/evpe_2014_5_30

Поліщук О. М. Особливості застосування комп’ютерних технологій для автоматизації бухгалтерського обліку на підприємствах. Економічні науки. Серія: Облік і фінанси. 2014. Вип. 11(41). Ч. 2. С. 287-293.

Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг Закон України від 06.07.1995 № 265/95-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265/95-%D0%B2%D1%80

Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства Мінекономіки, європ. інтеграції; Наказ, Правила від 24.07.2002 № 219. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02

Про затвердження Методичних рекомендацій щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами Мінекономіки, європ. інтеграції; Наказ, Рекомендації від 17.06.2003 № 157/ URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0157569-03

Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку Мінфін України; Наказ, Положення від 20.10.1999 № 246. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0751-99

Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку Мінфін України; Наказ, Положення від 31.12.1999 № 318. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00

Сівашенко Т.В., Панасюк І.П. Теоретичні засади управління бізнес-процесами у підприємствах ресторанного господарства. Приазовський економічний вісник. 2019. Вип. 3(14). С. 230-236.

Скалюк Р. В. Концептуальні основи ефективної автоматизації процедур бухгалтерського обліку на вітчизняних підприємствах. Вісник Хмельницького національного університету. 2015. № 3. С. 95-102.

Шматковська Т. О. Автоматизація обліково-аналітичної роботи в системі інноваційних методів управління підприємствами готельно-ресторанного бізнесу. Молодий вчений. 2015. № 2(6). С. 1465-1468. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2015_2(6)__365

Adamovich N. (2017) Accounting in the restaurant industry. Taxes & Accounting. (48). URL: https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2017/june/issue-48/article-28153.html

Deciura S. (2020) Program RRO: the beginning. Taxes & Accounting. №61. URL: https://i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2020/july/issue-61/article-109919.html

Korol S.Ya., Polovyk E.V. (2019) Digitalization of the economy as a factor of professional development. Modern Economics. (18). 67-73. DOI: https://doi.org/10.31521/modecon.V18(2019)-11

Official site of the Union of traffic jams. URL: https://a4.com.ua/hromadske-kharchuvannia-dlia-ukrainy/

Poster official site. URL: https://joinposter.com/ua/tour/analytics

Official site of R-Keeper. URL: https://www.itkit.com.ua/

Official site of 1C: Enterprise. URL: http://1c.ua/ua/

The official website of the WTO Box Office. URL: https://sota-buh.com.ua/news/sota-kasa-prohramnyi-rro

Cashalot official site. URL: https://cashalot.org.ua/

Tax Code of Ukraine Code of Ukraine; Law, Code of 02.12.2010 № 2755-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

Petruk Y.L. (2014) Introduction of information and automated technologies in the activities of restaurant enterprises in modern conditions. European perspectives. (5). 167–172. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/evpe_2014_5_30

Polishchuk O.M. (2014) Features of application of computer technologies for automation of accounting at the enterprises. Economic sciences. Series: Accounting and Finance. (11 (41)). 287-293.

On the use of registrars of settlement operations in the field of trade, public catering and services Law of Ukraine of 06.07.1995 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265/95-%D0%B2%D1%80

About the statement of Rules of work of establishments (enterprises) of restaurant economy of the Ministry of Economy, European integration; Order, Rules of 24.07.2002 (219). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02

On approval of Methodical recommendations on implementation of national provisions (standards) of accounting in the field of public catering and household services, harmonized with international standards of the Ministry of Economy, European integration; Order, Recommendations of June 17, 2003 (157) / URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0157569-03

On approval of the National Regulation (standard) of accounting of the Ministry of Finance of Ukraine; Order, Regulations of 20.10.1999 (246). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0751-99

On approval of the National Regulation (standard) of accounting of the Ministry of Finance of Ukraine; Order, Regulations of 31.12.1999 (318). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0027-00

Sivashenko T.V., Panasyuk I.P. (2019) Theoretical principles of business process management in restaurants. Priazovsky Economic Bulletin. (3(14)). 230-236.

Skalyuk R.V. (2015) Conceptual bases of effective automation of accounting procedures at domestic enterprises. Bulletin of Khmelnytsky National University. (3). 95–102.

Shmatkovskaya T.O. (2014) Automation of accounting and analytical work in the system of innovative methods of management of hotel and restaurant business. Young Scientist. (2(6)). 1465-1468. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2015_2(6)__365

Article views: 527
PDF Downloads: 501
Published
2021-03-30
How to Cite
Shushakova, I., & Svystun, A. (2021). INFORMATION TECHNOLOGIES IN THE MANAGEMENT OF RESTAURANT ENTERPRISES. Economy and Society, (25). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-25-70
Section
ACCOUNTING AND TAXATION